Blogger Widget

søndag den 19. januar 2014

Apropos alting og ingenting: Verdens første ”skønlitterære” vampyr


Da den unge englænder, Aubrey, møder den mystiske Lord Ruthven i Londons upper-class selskabsliv, aner han ikke uråd. Kvinderne er tiltrukket af Ruthven, men hans kolde grå øjne skræmmer dem også. Aubrey og Ruthven rejser sammen til Rom. Aubrey forlader dog byen, da han finder ud af, at Ruthven har forført en italiensk grevindes datter. Han tager videre til Grækenland, hvor han hovedkulds forelsker sig i en fattig, men fantastisk smuk og uskyldig pige ved navn Ianthe. De tilbringer mange glade timer sammen, udforsker naturen. En dag, fortæller Ianthe, om eksistensen af vampyrer. Jo, mere malende hendes beskrivelse bliver, jo mere begynder Aubrey at spekulere over, om Lord Ruthven kan være én. Og så går det hverken værre eller bedre end, at Ianthe bliver slået ihjel af en vampyr. Aubrey bryder sammen. Kort tid efter dukker Ruthven op i Grækenland, hvor hans pleje og omsorg får Aubrey på benene igen. Herefter rejser d’herrer videre sammen. De bliver angebet af en flok banditter, hvor Ruthven dødeligt såret, beretter Aubrey om sin hemmelighed og får denne til at sværge på, at han hverken vil nævne hans død eller andet han ved om ham, før der er gået ét år og én dag. Retrospektivt går det op for Aubrey, at alle Ruthven har mødt, har endt deres liv i lidelse.  

Aubrey vender tilbage til London og bliver meget overrasket, for ikke at sige opbragt, da han ved en fest møder Ruthven, alive and lickin’. Ruthven minder Aubrey om den ed han har svoret. Senere finder han ud af, at hans søster har forelsket sig i Ruthven. Men vil hun tro ham, hvis han fortæller hende, at han er en vampyr? Aubreys mentale stabilitet begynder gradvist at skride. Han vandrer rundt i byens gader i timevis, han forsømmer sit udseende. Det ender med et nervøst sammenbrud. Huslægen beordrer ham til at holde sengen. På årsdagen for aftalen med Ruthven, hvor Aubrey så småt har fundet sit gamle jeg, går det op for ham, at søsteren skal giftes med Ruthven. Han forsøger at fortælle hende hans hemmelighed, men ordene vil ikke frem. I stedet skriver han et brev, som lægen dog mener vil være klogeste at give hende på senere tidspunkt. På bryllupsnatten bliver hun fundet død. Dræbt af en vampyr. Ruthven er forsvundet.

- plottet i John William Polidoris novelle ’The Vampire: A Tale’.

John Polidori var i en periode Lord Byrons livlæge, hvor han ledsagede digteren på rejser. Ifølge litteraturkendere havde Polidori og Byron det samme temperament. De var begge arrogante og tabte ofte besindelsen, når noget gik dem i mod. Engagementet blev kort og dramatisk, personlighederne stødte, så at sige, sammen. Polidori tog som 25-årige sit eget liv, vistnok på grund af en spillegæld.

 ’The Vampyre' blev udgivet anonymt i 1819. Novellen opstod efter Byron og Polidori i 1816, havde tilbragt en nat sammen med Percy Bysshe Shelley, Mary Shelley med flere, hvor Byron foreslog, at de skulle skrive en gyserhistorie. For Mary Shelley blev det til ’Frankenstein’. I begyndelsen blev 'The Vampire' tilskrevet Byron, den fejl blev dog udbedret. Mange undrede sig da også over, at den aristokratiske vampyrskikkelse havde fællestræk med Lord Byron.


Ingen kommentarer: