Blogger Widget

tirsdag den 23. oktober 2012

Land der Horizonte. Slesvig-Holstein på slump. Tirsdag.

Siegeburg på toppen af Kalkberg.

Der var en snert af efterårssurhed i luften, da vi vågende i Bosau. Der blæste en frisk vind, den lavt hængende morgensol var en smule generende, da vi med ’Alghafiat’ med Amanar på iPoden, kørte syd om Plöner Søen, for at ramme die Käsestraße ved Dersau på den østlige bred. En rundstrækning på mere end 500 km gennem Slesvig-Holstein, hvor små gårdmejerier sælger egnsoste af ko-, fåre- og gedemælk. 

Fra Der Käsehof Biss gik vejen stik syd på mod Bad Segeberg og mere middelalderhistorie. Det var her hertug af Slesvig, Knud Lavard, i 1130 led et forsmædeligt nederlag til grev Adolf 2, da han forsøgte at udstrække rigets grænse til Alberg, det nuværende Bad Segeberg. En afklapsning, der nemt kunne være endt i et langt større opgør, hvis ikke Adolf 2 var død samme år og Knud Lavard i Haraldsted Skov, nytårsdag 1131. I 1134 byggede tyskerne borgen med det sigende navn, Siegeburg, på toppen af Kalkberg, der i dag rejser sig som en 91 m høj kæmpeknold midt i byen. Jeg behøver næppe at fortælle, at Siegeburg gav navn til byen.

Borgen er for længst forsvundet. I dag huser Kalkberg et sommerteater, der hvert år spiller et stykke baseret på den tyske forfatter Karl Mays (1842-1912) fortællinger om Det Vilde Vesten. I år handlede det om Mays folkekære figurer, den tyske emigrant Old Shatterhand og hans blodsbror, apache og høvding for Mescalero-stammen, Winnitou. Kalkberg er også vigtig for Europas bestand af flagermus. Ud af de 22 arter, man finder på disse breddegrader, overvintrer ni arter dybt nede i huler og sprækker i kalkmassiven.

I klart vejr kan man efter sigende se tårnene i Lübeck fra Kalkberg
Klokken var vist ikke mere end 12, da vi forlod Bad Segeberg ad Bundesstraße 206 mod Itzehoe. Da jeg så det første skilt mod byen, begyndte de første linier af Gasolins ’Legenden Om Josha & Ming’; ”Den Hellige Josha fra Itzehoe / han solgte sin sjæl / for at finde ro”, omgående at kværne rundt i hovedet på mig og der blev de resten af dagen. Vi nåede aldrig Itzehoe. Vi drejede nordpå ved Kellinghusen. Byen ligger ved Stör, en biflod til Elben, og er nok mest kendt for fajance og keramik. Til alt held for undertegnede var museet lukket om tirsdagen. Under Den Kolde Krig havde amerikanerne endvidere et større arsenal af atomvåben opmagasineret i Kellinghusen.

Jeg vil ikke kede nogen med de næste mange timer, hvor vi snirklede os ad landeveje, gennem småflækker med navne som Rade, Meezen, Tappendorf og Stafstedt, mellem majsmarker, efter traktorer med høstet majs, så køer og får. Tysk agrikultur. På vej mod Rendsborg. Der er heller ingen grund til at kede nogen med den ellers så omstridte Rendsborg-erklæring, som Landsmødet for de tidligere hertugdømmer Slesvig og Holsten, blev enige om d. 3. juli 1919, få dage efter, at Versailles-freden var underskrevet. Skyerne trak mere og mere sammen, jo længere nordpå vi kom. Da vi nåede Kielerkanalen eller Nord-Ostsee-Kanal, som den hedder på tysk, smådryppede det. De små ti kilometer, vi fulgte verdens mest anvendte kunstige vandvej, gik der både et containerskib og en mindre coaster igennem. Den blev udgravet i årene 1887-1895 og forbinder med sine 98 km og 102 m bredde, Nordsøen ved Brunsbüttel med Østersøen ved Kiel-Holtenau.

Kielerkanalen ved Lohklint
Da vi kørte under Kielerkanalen ved Rendsborg, silede regnen ned.  Det ansporede os ikke til at gøre holdt ved Hærvejen. I stedet gik det lige mod Slevsig, hvor vi fandt logi på Hotel Hohenzollern, der ligesom Zum Frohsinn i Bosau, har været i samme families eje gennem generationer. Dermed ophørte ligheden også. Hohenzollern har sin egen slidte charme med gulmalede vægge, en stor balsal, et enormt akvarium i foyeren, fin spisesal på 1. sal, keglebane i kælderen og en krostue, hvor der sad en flok ældre mænd og spillede Blackjack i et hjørne.

Sluttede dagen af med at se den vanvittige 4-4 kamp mellem Tyskland - Sverige, der afledte denne overskrift morgen efter i en avis, ”Totale Blamage Gegen Schweden”.

Udpluk af dagens iPod-shuffle.

Dissing, Dissing, Las & Dissing - Hymne Til Natten
Harmonia & Eno '76 - Vamos Companeros
West Coast Pop Art Experimental Band - Buddha
Pavement - Unseen Power Of The Picket Fence
Ramones - Baby, I Love You
Miles Davis - Black Satin  

Ingen kommentarer: