Blogger Widget

tirsdag den 8. marts 2011

Harry Hippie


’Harry Hippie’ var ment som en spøg, løst baseret på soul- og R&B-musikeren Harry Womacks ubekymrede bohemeliv. Sangskriveren Jim Ford, der havde en forkærlighed for laid-back blue-eyed soul og som bl.a. er blevet indspillet af Aretha Franklin, The Temptations og Nick Lowe, gav den til Harrys kendte bror, Bobby Womack, der fik et Top-40 hit med den i 1973. Nummeret skulle dog allerede året efter få en helt anden betydning, end den var tiltænkt.

Harry og Bobby begyndte sammen med deres brødre Cecil, Curtis og Friendly Womack Jr., med at synge gudfrygtig gospel i The Womack Brothers i halvtredserne. I slutningen af årtiet fik Sam Cooke øjnene op for gruppen og signede dem til sit label, SAR Records. The Valentinos, som de kaldte sig, lagde sig straks op ad den langt mere verdslige og populære R&B-bølge, der skyllede indover USA i de år. Til stor ærgrelse for deres far, en praktiserende præst, som smed dem ud hjemmefra for at være gået i ledtog med Fanden selv.

I 1962 scorede de et hit med ’Lookin For Love’, men det var først med 1963-singlen, ’It’s All Over Now’, som The Rolling Stones sang til top i England, at et større publikum stiftede bekendtskab med en komposition af en af brødrene. Ved Sam Cookes dramatiske død i 1964, mistede The Valentinos ikke alene deres mentor og læremester, sangene kom heller ikke så let længere. I 1966 smed de håndklædet i ringen og selvom det senere blev til sporadiske genforeninger, så fokuserede Bobby og Cecil så meget på deres respektive solokarrierer, at The Valentinos altid kom i anden række.

Det passede egentlig Harry fint. Han spillede i perioder bas for storebror Bobby og holdt sig ellers ude af rampelyset og nød et sorgløst liv med penge på lommen. Det var ikke altid han forstod broderen, som han mente, prioriterede det materielle frem for de sande værdier. I 1974 gik det galt for Harry Womack. På foranledning af Bobby var han blevet hjemme fra et job i Seattle, for at få ro på temperamenterne på hjemmefronten, som længe havde været mærket af mildt sagt dårlig stemning, fordi hans kæreste mistænkte ham for at være sammen med andre damer. Det syn, der mødte Bobby, da han dagen efter, d. 9. marts, kom for at hente Harry var forfærdeligt. Han lå livløs på gulvet, dolket ihjel med en køkkenkniv, som kæresten havde fattet efter at have fundet noget mistænkeligt kvindetøj i et klædeskab. Harry Womack blev 28 år.

Fra den dag, som i morgen er 37 år væk, var ’Harry Hippie’ ikke en joke længere.

Ingen kommentarer: