Blogger Widget

tirsdag den 17. oktober 2006

iPod A Spell On You

I 2005 udkom bogen iPod, Therefore I Am med undertitlen A Personal Journey Through Music af den engelske kulturskribent Dylan Jones. I skrivende stund er der vist ingen danske forlag der pønser på en oversættelse. Dylan Jones har en lang karriere bag sig i engelsk presse. For nuværende er han redaktør på mandemagasinet GQ, tidligere har han haft tilsvarende job på Sunday Times, The Observer, Arena og The Face.

Bogen er dels bygget op om computerfirmaet Apples historie, dels om Jones livslange forhold til musik og hvilke muligheder iPoden har givet ham i den forbindelse. Medmindre man har et større teknologisk engagement, kan man med fordel skimme de kapitler, der handler om Apple. Det vil sige, der hvor Jones beskriver, hvad der gik forud for iPoden, hvad var der af tekniske landevindinger, hvor store markedsandele havde Apple und so weiter. Som det nok er gået op for den opmærksomme læser, er det først når forfatteren beretter om hans egne indfaldsvinkler til musik, at denne skribent begyndte at føle sig underholdt.

I dag ville Dylan Jones gerne have kunnet fortælle, at den allerførste single han købte, var Starman med David Bowie eller All The Young Dudes med Mott The Hoople, men som tolv-årig er der ikke noget der hedder personlige præferencer, og han må med bøjet nakke meddele, at singlen var I Didn't Know I Loved You Till I Saw You Rock'n'Roll med Gary Glitter. Selv Glitters næste singleudspil Rock'n'Roll Part 1, havde ifølge forfatteren set bedre ud på CV'et. Den første lp-plade Jones´ egenhændig brugte penge på var Alice Cooper´s Billion Dollar Babies.

Men Jones´ første plader in mente og ens egne for den sags skyld, er det glædeligt at han har bevæget sig langt væk fra afsætet (hvilket jo ligesåvel kan være en afspejling af ens egen udviklingsproces). Til hvert kapitel, har Jones, i både noteform og i et større appendiks, gengivet sine egne iPod-playlister. Det være sig, They Did It Their Way - The 50 Best Cover Versions, The Great Lost Beatles Album, Driiiiiive Time! The Only Rock Records You'll Ever Need, Guilty Pleasures,The Greatest 'Punk' Playlist In The World Ever!, Honey Still For Tea? - English Country Garden Rock, plus mange flere.

To af de berørte playlister kræver formentlig en nærmere forklaring. The Great Lost Beatles Album, er Jones´ forestilling om hvordan et sidste The Beatles album kunne have set ud i 1970. Han har givet albummet titlen Everest. Playlisten indeholder blandt andet Harrison´s My Sweet Lord, Lennon´s Cold Turkey, McCartney´s Maybe I'm Amazed og Ringo´s It Don't Come Easy.

Hvad angår Honey Still For Tea? - English Country Garden Rock, er vi nået frem til tiden, hvor de nyrige engelske rockstjerner, begyndte at flytte på landet med alt det, som det var ensbetydende med. Det var ikke almindelige huse de købte. Nej, det skulle være 1300-tals herregårde, 1800-tals forfatteres ligeså berømte landsteder og huse af størrelsesordener, som de maksimalt kunne drømme om, da de boede i det sydlige London eller Liverpool. Musikken de indspillede fik mere end et anstrøg af, at de havde forladt den moderne verden for at leve et oprindeligt liv blandt oprindelige mennesker. Det kan man så mene om, hvad man vil. Tvivlen gnaver dog. Playlisten rummer f.x. The Kinks´ House In The Country (1966), Kevin Ayers´ Song For Insane Times (1969), Traffic´s No Face, No Name, No Number (1968) og af nyere numre finder man naturligvis Blur´s Country House (1995)

Det gode ved at navigere rundt i Jones' playlister, er at man ligesom i spørgeskemaundersøgelser, kan være helt enig, enig, næsten enig, ikke enig og helt uenig. For eksemplets skyld kommer her forfatterens Jangly Guitar Pop iPod-playliste:

Tahiti 80 - Mr. Davis
The Byrds - Feel A Whole Lot Better
The Eagles - Lyin´ Eyes
Elvis Costello - (The Angels Wanna Wear My) Red Shoes
Eric Clapton - Let It Grow
Gary Shearston - I Get A Kick Out Of You
The Lemonheads - Great Big No
The Mamas & The Papas - Monday Monday
The Marmalade - I See The Rain
Marthan And The Muffins - Echo Beach
Matthew Sweet - Every Night
Poco - Rose Of Cimarron
The Pretenders - Never Do That
REM - Near Wild Heaven
The Rolling Stones - Waiting On A Friend
The Steve Miller Band - Serenade
The Thrills - Santa Cruz
The Youngbloods - Sunlight
The Velvet Underground - There She Goes Again
The Zombies - Time Of The Season
Squeeze - Is That Love
The Searchers - When You Walk In The Room
The Flamin' Groovies - Shake Some Action
Tom Petty - Listen To Her Heart
The La's - There She Goes
The Stone Roses - She Bangs The Drums
The Blue Oyster Cult - (Don't Fear) The Reaper
World Party - Put The Message In The Box
Paul Weller - Into Tomorrow
Nick Lowe - Cruel To Be Kind
Neil Young - Long May You Run
The Monkees - What Am I Doing Hanging Round
Lloyd Cole And The Commotions - Forest Fire
The Smiths - This Charming Man
The Keys - Just A Camera

Der mangler en del, gør der ikke?

Tak til James Mason for lån af iPod, Therefore I Am.

Ingen kommentarer: